© aede -nederland 2019 where global people meet
Wat moeten onze leerlingen kennen en kunnen? Dat is de centrale vraag waarover 150 leraren en schoolleiders zich het afgelopen jaar hebben gebogen. Op 10 oktober 2019 presenteren de teams hun voorstellen aan de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs, Arie Slob. Die voorstellen vormen de basis voor de herziening van de kerndoelen voor het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs. Burgerschap In de sectorwetten primair, speciaal en voortgezet onderwijs ligt vast dat alle scholen in Nederland burgerschap moeten aanbieden. In de wettelijke burgerschapsopdracht gaat het om democratie en diversiteit. Deze twee onderdelen zijn ook de kern van het voorstel van het ontwikkelteam. De vraag is of "internationalisering" ook en zo ja voldoende is meegenomen in de uitwerking. AEDE Nederland kijkt uit naar de definitieve voorstellen op dat terrein. Erasmusplusdays 2019 Bent u betrokken bij Erasmus+ ? Organiseer dan een evenement en deel jouw voordelen van Erasmus+ tijdens de #Erasmusdays op 10, 11 of 12 oktober 2019. Dit Europese initiatief is een perfecte gelegenheid om een eigen #ErasmusDays- evenement te organiseren voor het promoten van uw project, het programma en om plezier te maken. Meer informatie op: Erasmusplusdays. The Great European Bake Off In verschillende landen in Europa kijk je naar een tv-programma op basis van de Engelse tv-serie "The Great British Bake Off". De deelnemers aan het programma bakken heerlijke taarten, koekjes, gebakjes, brood enz. In het ELICIT-PLUS project hebben we de deelnemers gevraagd iets uit hun land te brengen om te proeven en te delen tijdens de koffiepauze of 's avonds. De prachtige Hongaarse Kaas Puffers, de Italiaanse Koekjes en de Nederlandse Stroopwafels waren een echte verrassing, ze smaakten goed en leidden tot een levendige discussie over allerlei nationale producten. Dat was het beginpunt voor de Grote Europese Bake Off. Wij hebben alle partners gevraagd ons een typisch recept uit hun landen te sturen, die ook tijdens een uitwisseling relatief eenvoudig door leerlingen kunnen worden gemaakt. Van de inzendingen is een boekwerkje gemaakt met 28 recepten, één uit elk EU-land. Door het interculturele karakter van dit boekje kan het prima gebruikt worden in interculturele projecten. Staat u ingeschreven voor onze nieuwsbrief dan heeft u de downloadlink ontvangen naar dit leuke boekwerkje. Ontvangt u onze nieuwsbrief nog niet? Schrijft u in en ontvang binnen 30 minuten de link naar de Great European Bake Off.

Het beslissingscentrum van het Witte Huis: EXCOMM

Het beslissingscentrum van het Witte Huis: ExComm is een ervaringsprogramma waarin leerlingen de rol op zich nemen van president John F. Kennedy en zijn adviseurs die geconfronteerd worden met historische beslissingen uit een van de belangrijkste periode van de Koude Oorlog. Oktober 1962 krijgt JFK te horen dat er raketten op Cuba staan. Hij overlegt met zijn adviseurs in de Oval Office en moet een beslissing nemen. Vervolgens is er een persconferentie waar journalisten vragen mogen stellen. Download het programma.

AEDE Diploma & Cursus Europees Burgerschap

Iedere Europese burger moet zich er enerzijds van bewust zijn dat hij een burger is van zijn eigen land, maar zou anderzijds goed op de hoogte moeten zijn van de cultuur van andere EU-landen. Hierdoor zullen de EU-burgers gemakkelijker samenwerken met de andere burgers en zo een krachtige, Europese democratie opbouwen. Om dit doel te bereiken bestaat maar één manier. Het startpunt van een dergelijke vorming moet geïntegreerd worden in schoolprogramma’s bij het allereerste begin van de schoolopleiding in ieder land.Op basis van deze uitgangspunten introduceert in Nederland de AEDE-NL, als lid van het AEDE Netwerk, het Europees Burgerschapsdiploma, dat in de verschillende landen door de secties van de AEDE gebruikt gaat worden. Hiervoor zijn een aantal instrumenten ontwikkeld. DOWNLOAD als zip- bestand de introductie, het framewerk, het portfolio en een aantal lessen met handleiding voor de leerkracht. AEDE Nieuwsbrief De AEDE geeft 3 á 4 maal per jaar een digitale nieuwsbrief uit. In deze nieuwsbrief staan o.a. praktische zaken over mogelijkheden voor internationaliseren in het onderwijs. Vul uw naam en emailadres in op het aanmeldformulier en verstuur de aanmelding. Let op! U wordt via het ingevulde mailadres gevraagd uw aanmelding te bevestigen. Link naar het aanmeldformulier.

Association Européenne des Enseignants

dè veldorganisatie voor internationalisering in het onderwijs

Association Européenne

des Enseignants

dè veldorganisatie voor

internationalisering in het onderwijs

© aede -nederland 2019 where global people meet
Wat moeten onze leerlingen kennen en kunnen? Dat is de centrale vraag waarover 150 leraren en schoolleiders zich het afgelopen jaar hebben gebogen. Op 10 oktober 2019 presenteren de teams hun voorstellen aan de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs, Arie Slob. Die voorstellen vormen de basis voor de herziening van de kerndoelen voor het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs. Burgerschap In de sectorwetten primair, speciaal en voortgezet onderwijs ligt vast dat alle scholen in Nederland burgerschap moeten aanbieden. In de wettelijke burgerschapsopdracht gaat het om democratie en diversiteit. Deze twee onderdelen zijn ook de kern van het voorstel van het ontwikkelteam. De vraag is of "internationalisering" ook en zo ja voldoende is meegenomen in de uitwerking. AEDE Nederland kijkt uit naar de definitieve voorstellen op dat terrein. Erasmusplusdays 2019 Bent u betrokken bij Erasmus+ ? Organiseer dan een evenement en deel jouw voordelen van Erasmus+ tijdens de #Erasmusdays op 10, 11 of 12 oktober 2019. Dit Europese initiatief is een perfecte gelegenheid om een eigen #ErasmusDays-evenement te organiseren voor het promoten van uw project, het programma en om plezier te maken. Meer informatie op: Erasmusplusdays. The Great European Bake Off In verschillende landen in Europa kijk je naar een tv- programma op basis van de Engelse tv-serie "The Great British Bake Off". De deelnemers aan het programma bakken heerlijke taarten, koekjes, gebakjes, brood enz. In het ELICIT-PLUS project hebben we de deelnemers gevraagd iets uit hun land te brengen om te proeven en te delen tijdens de koffiepauze of 's avonds. De prachtige Hongaarse Kaas Puffers, de Italiaanse Koekjes en de Nederlandse Stroopwafels waren een echte verrassing, ze smaakten goed en leidden tot een levendige discussie over allerlei nationale producten. Dat was het beginpunt voor de Grote Europese Bake Off. Wij hebben alle partners gevraagd ons een typisch recept uit hun landen te sturen, die ook tijdens een uitwisseling relatief eenvoudig door leerlingen kunnen worden gemaakt. Van de inzendingen is een boekwerkje gemaakt met 28 recepten, één uit elk EU-land. Door het interculturele karakter van dit boekje kan het prima gebruikt worden in interculturele projecten. Staat u ingeschreven voor onze nieuwsbrief dan heeft u de downloadlink ontvangen naar dit leuke boekwerkje. Ontvangt u onze nieuwsbrief nog niet? Schrijft u in en ontvang binnen 30 minuten de link naar de Great European Bake Off.

Het beslissingscentrum van het Witte Huis:

EXCOMM

Het beslissingscentrum van het Witte Huis: ExComm is een ervaringsprogramma waarin leerlingen de rol op zich nemen van president John F. Kennedy en zijn adviseurs die geconfronteerd worden met historische beslissingen uit een van de belangrijkste periode van de Koude Oorlog. Oktober 1962 krijgt JFK te horen dat er raketten op Cuba staan. Hij overlegt met zijn adviseurs in de Oval Office en moet een beslissing nemen. Vervolgens is er een persconferentie waar journalisten vragen mogen stellen. Download het programma.

AEDE Diploma & Cursus Europees

Burgerschap

Iedere Europese burger moet zich er enerzijds van bewust zijn dat hij een burger is van zijn eigen land, maar zou anderzijds goed op de hoogte moeten zijn van de cultuur van andere EU-landen. Hierdoor zullen de EU-burgers gemakkelijker samenwerken met de andere burgers en zo een krachtige, Europese democratie opbouwen. Om dit doel te bereiken bestaat maar één manier. Het startpunt van een dergelijke vorming moet geïntegreerd worden in schoolprogramma’s bij het allereerste begin van de schoolopleiding in ieder land.Op basis van deze uitgangspunten introduceert in Nederland de AEDE- NL, als lid van het AEDE Netwerk, het Europees Burgerschapsdiploma, dat in de verschillende landen door de secties van de AEDE gebruikt gaat worden. Hiervoor zijn een aantal instrumenten ontwikkeld. DOWNLOAD als zip-bestand de introductie, het framewerk, het portfolio en een aantal lessen met handleiding voor de leerkracht. AEDE Nieuwsbrief De AEDE geeft 3 á 4 maal per jaar een digitale nieuwsbrief uit. In deze nieuwsbrief staan o.a. praktische zaken over mogelijkheden voor internationaliseren in het onderwijs. Vul uw naam en emailadres in op het aanmeldformulier en verstuur de aanmelding. Let op! U wordt via het ingevulde mailadres gevraagd uw aanmelding te bevestigen. Link naar het aanmeldformulier.